Spookfacturen rond zoekmachine optimalisatie

De herfstvakantie is nog maar net begonnen of een bedrijfje genaamd Data Service verstuurt weer vele Spookfacturen aan willekeurige bedrijven voor ‘Zoekmachine optimalisatie’. De aangeschreven ondernemers kunnen zich niet herinneren hiertoe op enigerlei wijze opdracht te hebben verstrekt.

De Fraudehelpdesk waarschuwt deze week voor Spookfacturen van dit bedrijf, dat eerder dit jaar ook al actief was. De organisatie kreeg 450 klachten binnen. “De Spookfacturen wordt verstuurd zonder dat er enig contact vooraf is geweest, een nieuwe variant”, zegt directeur Fleur van Eck.

Er staat in kleine lettertjes niet eens bij dat het een ‘aanbieding’ betreft, waarmee acquisitiefraudeurs tot voor kort bij de rechter konden wegkomen. Sommige rekeningen lopen op tot ruim 1400 euro.

De domeinnaam Onlinedataservice.nl werd eerder dit jaar gedeponeerd door Design4You, met als vestigingsadres Winschoten. De bijbehorende website is uit de lucht gehaald. Een tweede site werd in mei opgericht onder de noemer Infobedrijvengids. Die lijkt haastig in elkaar geflanst met een RSS-feed van Nu.nl. Van een gids is al helemaal geen sprake.

De eenmanszaak Data Service (‘gegevensverwerking, webhosting’) blijkt op naam te staan van Paul Mohamed Gafar Bossinga uit Groningen. Dat is vooralsnog geen bekende naam uit het circuit van acquisitiefraude, maar de verwijzingen in de correspondentie naar postbussen of adressen in Hoogezand en Winschoten laten geen twijfel bestaan over de bedoelingen. Noordoost Groningen geldt al jaren als het centrum van de advertentiefraude. Werknemers die daar het vak hebben geleerd, beginnen vaak voor zichzelf.

Spookfacturen

Het CDA heeft er eerder dit jaar nog voor gepleit dat spookfacturen en acquisitiefraude harder worden aangepakt. De fraude moet beter strafbaar gesteld worden en aangifte en vervolging van de fraudeurs moeten centraal staan. In TROS Opgelicht van deze week klaagde SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen echter dat er nog maar weinig was gebeurd.

spookfacturen - Voorbeeld1

spookfacturen – Voorbeeld1

spookfacturen - Voorbeeld1

spookfacturen – Voorbeeld2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Emerce